1) პირველად კანფეტი გაჩნდა ეგვიპტეში. იმის გამო, რომ შაქარი ამ დროისთვის არ იყო კარგად ცნობილი, სიტკბოს მისაცემად იყენებდნენ თაფლს. აღმოსავლეთში კანფეტს ამზადებდნენ ნუშისგან და ლეღვისაგან, ხოლო ძველ რომში კი კაკლისგან და თაფლით დაფარულ ყაყაჩოს თესლისაგან.
2) XVI საუკუნის ევროპაში თვიდნენ, რომ შოკოლადს სამკურნალო თვისებები ჰქონდა, მოგვიანებით აზრი შეიცვალა. ერთ-ერთმა ქალბატონმა თქვა: ჩემმა მეგობარმა შეჭამა შოკოლადი, დაორსულდა და ბიჭი ეყოლა.
3) გერმანელი ფსიქოლოგების აზრით, ყველაზე რომანტიკული კანფეტია ჯემიანი მარწყვი, ასევე ალუბალი, მორცხვი კაკალი და ქოქოსი.
4) XIX საუკუნის დასაწყისში ერთ-ერთი მდიდარი და კეთილშობილი ქალბატონი, რომელიც ტკბილეულს მუდამ ხელჩანთით დაატარებდა ამბობდა: რუსეთში არ არსებობს კონფიდენციალური ქარხნები, ყველა შოკოლადი მზადდება საკუთარი რეცეფტებით.
5) ყველაზე ცნობილი შოკოლადი "praline” პირველად შეიქმნა 1663 წელს, გერმანიაში მყოფ საფრანგეთის ელჩისთვის, ამ დროისთვის კი "praline” ყველაზე პოპულარული შოკოლადია გერმანიასა და შვეიცარიაში.
6) ეს უზარმაზარი შოკოლადი შეიქმნა კულინალიურ შოუსთვის. მისი ყუთის სიგანია 1მ 5სმ, სიგრძე 2მ 5სმ, მთლიანი წონა კი 800კგ.
7) ყველასთვის ცნობილ ჟელატინის კანფეტის მწარმოებელი ფირმაა Gummi Bear Factory. მის დასამზადებლად იყენებ სხვადასხვა სახის ხილს, რომელთა საერთო წონაა 4 ტონა, შემდეგ გადამუშავდება ყველაფერი ერთად და მიიღება ეს საყვარელი ჟელატინის დათუნიები.
|